
Avertismentul Europei pentru Iran: Lipsa de progrese în dosarul nuclear va duce la reinstaurarea sancțiunilor ONU
Franța, Germania, Regatul Unit și șefa diplomației...
Franța, Germania, Regatul Unit și șefa diplomației...
Cu trei zile înaintea unui vot de neîncredere fără pericol pentru Comisia Europeană, Ursula von der Leyen trebuie să răspundă luni seara la întrebările europarlamentarilor care critică gestionarea foarte centralizată şi lipsa de transparenţă a executivului, relatează AFP.
Propunerea pentru bugetul UE în perioada 2028-2034 intră acum într-o negociere complicată și trebuie aprobată, cel mai probabil cu multe compromisuri până la sfârșitul lui 2027. Este nevoie de unanimitate în Consiliul European și de
Comisia Europeană a propus un buget UE de 1,816 trilioane de euro pentru perioada 2028-2034, conform Politico. Această sumă reprezintă o creștere semnificativă față de bugetul actual. Guvernul german a respins însă ferm propunerea, considerând-o „inacceptabilă”. Germania e și împotriva impozitării suplimentare a companiilor Purtătorul de cuvânt al cancelarului Friedrich Merz, Stefan Kornelius, a declarat:
Bugetul propus miercuri de Ursula von der Leyen pare să nemulțumească pe toată lumea. Șefa Comisiei Europene este acuzată de negocieri haotice, că i-a pus pe comisari în fața faptului împlinit şi că, prin modul în care conduce CE, a compromis una dintre cele mai importante inițiative financiare ale UE. Prima țară care a respins planul este chiar Germania. Bugetul trebuie aprobat până la sfârșitul anului 2027 și necesită sprijinul unanim al celor 27 de state membre. Negocierile vor dura doi ani.
Prim-ministrul ungar Viktor Orbán se bucură de problemele politice ale preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea votului de încredere crucial din Parlamentul European programat joi. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene a promis mai multă putere pentru regiunile UE într-un efort de a stinge o revoltă parlamentară înainte de votarea moţiunii de cenzură iniţiate de eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea, relatează POLITICO.
Ameninţarea unei revolte interne în cadrul Comisiei Europene a determinat-o pe preşedinta acesteia, Ursula von der Leyen, să cedeze şi să promită mai mulţi bani regiunilor sărace decât intenţiona iniţial, atunci când va prezenta, miercuri, planul său pentru bugetul UE pe următorii şapte ani, scrie Politico.
Când s-a dezbătut moțiunea de cenzură de luni, eurodeputatul italian Nicola Procaccini nu s-a limitat la a spune că nu e de acord cu acțiunea lansată de Gheorghe Piperea, eurodeputat AUR, dar i-a ironizat pe
Europarlamentarul PNL Daniel Buda a declarat, marţi, despre moţiunea la adresa Ursulei von der Leyen că este o poveste fără fond, din păcate iniţiată de europarlamentari din România, arătând că este sigur că nu are cum să treacă un astfel de demers.
Președintele american Donald Trump a decis să amâne aplicarea taxelor vamale de 50% pentru Uniunea Europeană. Cât timp vor mai dura negocierile