
Gabriela Firea a interpelat CE cu privire la violența în cuplu, cazurile din România la cote alarmante
Europarlamentarul Gabriela Firea a anunțat luni...
Europarlamentarul Gabriela Firea a anunțat luni...
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Mureş afirmă că au fost luate mai multe măsuri în contextul situaţiei critice din bazinul râului Târnava Mică. Astfel, joi s-a închis priza de apă brută la uzina de apă de la Fântânele şi urmează să fie sistată furnizarea apei în municipiul Târnăveni şi comunele Băgaciu, Găneşti şi Adămuş. Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş va dispune sistarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică la toate nivelurile de învăţământ, cu excepţia examenelor naţionale, începând de luni, în unităţile administrativ-teritoriale Târnăveni, Adămuş, Băgaciu, Fântânele şi Găneşti.
Apa de la priza de captare Târnăveni nu este, temporar, potabilă, din cauza salinității crescute în râul Târnava Mică, din cauza unei scurgeri accidentale de apă sărată de la Salina Praid, ajunsă în pârâul Corund, anunță Administrația Națională „Apele Române”.
Situaţie disperată în municipiul Tărnăveni, după dezastrul de la Praid. De două săptămâni oraşul cu aproximativ 24.000 de locuitori trece printr-o criză de apă potabilă şi menajeră. Creşele şi grădiniţele au fost închise, iar mai multe firme şi-au suspendat activitatea.
Mai multe localități din Mureș rămân fără apă potabilă, după creșterea salinității în Târnava Mică.
Mai multe localități din Mureș rămân fără apă potabilă, după creșterea salinității în Târnava Mică.„Instituțiile responsabile informează că, începând cu data de 17 iunie 2025 ora 01.
Mai multe localități din Mureș rămân fără apă potabilă, după creșterea salinității în Târnava Mică.
Mobilizare impresionantă după dezastrul de la Praid. Scenariu este însă unul sumbru, iar ancheta administrativă trebuie să stabilească cine ar fi trebuit să intervină preventiv, ce măsuri nu s-au luat la timp și dacă au existat neglijențe instituționale. Vor fi analizate toate documentele, din 2007, până în prezent. În acest timp, efectele dezastrului se agravează:
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că de îndată ce vor avea raportul Corpului de Control al primului ministru privind situația de la Salina Praid, „vor cădea foarte multe capete”. Fechet a adăugat că dezastrul ecologic poate afecta sute de comunităţi în aval și că zeci de mii de oameni sunt în pericol să nu mai poată folosi apa potabilă.
Situație critică în județul Mureș. După dezastrul de la Praid, aproape 40.000 de oameni din 16 localități riscă să rămână fără apă la robinet. Salinitatea râului Târnava Mică a crescut brusc, miercuri seară, așa că două uzine ar urma să fie oprite, pentru că nu mai pot continua procesul de filtrare, informează Știrile Pro TV.