


19 mai: Ziua când Camera Deputaților a adoptat Legea Lustrației. Actul a fost cenzurat pe parcurs
Legea Lustrației a fost adoptată pe 19 mai, de Camera Deputaților. Tot pe 19 mai, s-au născut sculptorul român Ion Jalea, membru al Academiei Române și actorul Cornel Vulpe.

Norma profesorilor din România, sub media europeană. Raportul Eurydice contrazice datele IȘE
Datele oficiale din raportul Eurydice 2023 arată că profesorii din România au o normă de predare mai mică decât media Uniunii Europene. Acest aspect contrazice o analiză realizată de Institutul de Științe ale Educației, care susține contrariul. De asemenea, există acuzații că Ministerul Educației a ascuns sau modificat informații din documentul IȘE.

Comandantul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, acuzat că a falsificat un ordin militar
Generalul de brigadă Nicolae Crețu, comandantul Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu, este cercetat pentru fals intelectual, după ce ar fi modificat un document oficial pentru a-l face responsabil pe locțiitorul său de un incident din unitate.

Procuror acuzat că a falsificat probe într-un dosar de viol asupra unui minor. A fost pus sub acuzare
Un procuror din cadrul unui parchet de pe lângă o judecătorie a fost pus vineri sub acuzare, fiind suspectat că a sustras documente esenţiale dintr-un dosar de viol asupra unui minor, înlocuindu-le cu acte falsificate, cu scopul de a favoriza autorul faptei şi de a împiedica tragerea acestuia la răspundere penală. Magistratul a fost reţinut

Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, Germania trimite TRUPE permanente în altă țară: „A proteja Vilnius înseamnă a proteja Berlinul”
Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, Germania trimite trupe permanente în altă țară, Lituania. Cancelarul Friedrich Merz a inaugurat o brigadă germană destinată a ajuta la protejarea flancului estic al NATO. Cancelarul german a declarat că „securitatea aliaților noștri baltici este și securitatea noastră”, mesajul fiind transmis în contextul temerilor legate de

Radio Vacanţa şi Securitatea, în 1986 - Interviu cu un turist american cenzurat pentru ”unele aprecieri privind şederea sa în ţara noastră” /Sursele ”Iliuţ” şi ”Florea” sesizau ”aspecte mai deosebite din comportamentul personalului tehnic şi redacţional”
Documente din 1986 referitoare la modul în care Securitatea supraveghea redacţia şi emisiunile Radio Vacanţa arată cum un interviu cu un turist american a fost cenzurat pentru ”unele aprecieri privind şederea sa în ţara noastră”, iar sursele ”Iliuţ” şi Florea” erau aşteptate să sesizeze ”aspecte mai deosebite din comportamentul personalului tehnic şi redacţional” , precum relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, comentarii politice necorespunzătoare, intenţii de a strecura pe post materiale nevizate de conducerea redacţiei. Programul postului de radio, destinat turiştilor aflaţi pe Litoral, începea la ora 9.00 cu ştiri din actualitatea politică, avea un sfert de oră de ”muzică străină” şi alte două serii de câte o jumătate de oră, unde, sub titlul ”Melodii pe adresa dumneavoastră”, se difuza ”muzică românească sau străină cerută în numele unor oameni ai muncii sau străini”.

Rușii au cenzurat un film în care se vorbește despre moartea lui Vladimir Putin. Ce a apărut în loc de mesajul „Putin is dead”
Platformele de streaming rusești Okko, Wink și Kinopoisk au cenzurat filmul „Rich Flu” („Gripa bogaților” – „Prăbușirea lumii”), iar scenele care conțineau mesajele „Putin is dead” („Putin este mort”) și „What has happened to Putin?“’ („Ce s-a întâmplat cu Putin”) au fost blurate, transmite portalul MediaZona. Platforma Ivi „scăpase” filmul necenzurat, însă, ulterior, producția a
Noul film „Superman” a fost cenzurat în cea mai mare țară din lume pe motiv că e prea „senzual”
Consiliul Central de Certificare Cinematografică din India (CBFC) a tăiat 41 de secunde din noul film „Superman” al regizorului american James Gunn, liderul box office-ului internațional, motivând că unele dintre scene erau „prea senzuale”, relatează

Care este marele eşec al şcolii româneşti. Răspunsul ministrului Daniel David
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, e de părere că marele eşec al sistemului românesc de învăţământ este numărul mare de analfabeţi funcţional care au ieşit de pe băncile şcolilor. David susţine că sunt tineri care au fost „duşi” în zona analfabetismului funcţional, sistemul bătându-şi joc de inteligenţa şi creativitatea lor.