
Rheinmetall își consolidează prezența în România: producție de blindate Lynx la Mediaș, pulberi, muniție și un centru de excelență
Grupul german Rheinmetall, lider global în domeniul...
Grupul german Rheinmetall, lider global în domeniul...
Târgu Jiu se alătură pentru prima dată programului european „Rendez-vous aux jardins” prin evenimentul „Le Jardin de Brancusi”, desfășurat în Parcul Central.
Președintele Nicușor Dan a promulgat, joi, legea care prevede instituirea lui 2026 ca „Anul Constantin Brâncuși”, pentru aniversarea a 150 de ani de la nașterea artistului.
Universitatea "Constantin Brâncuşi" (UCB) din Târgu Jiu anunţă un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026.
Geovany Quenda a făcut senzație la Campionatul European U21 pentru naționala Portugaliei. La doar 18 ani, extrema stângă a fost cumpărată pe o sumă uriașă.
Greu de știut ce l-a făcut pe Brâncuși să schimbe niște vorbe în 1930, când se afla cu treabă prin România, cu o reporteriță pe nume Apriliana Medianu de la “Curentul”. Brâncuși avea oroare de presă. Și, în general, avea o “fobie împotriva «propagandei lucrului scris»”, după cum nota într-o scrisoare fiul vechiului său prieten, V. G. Paleolog, cu care Brâncuși se cunoscuse la Paris în 1910 prin mijlocirea pictorului Amedeo Modigliani. Avea oroare în plus, încă de pe atunci, și de cei care-i predicau cum e cu “arta mare”. Îi sărea repede țandăra. “Ia ascultă, mă, puță”, i-ar fi zis Brâncuși lui V. G. Paleolog la una dintre primele lor întâlniri, când acesta din urmă, neimpresionat de “guguloaiele” pe care le văzuse în atelier, se apucase să-i vorbească despre Michelangelo. “Când i-am spus despre Michelangelo, parcă aș fi aruncat gaz pe el. M-a tăiat brutal. Țin minte ca acuma cum arăta, cu șapca aia de lucrător”, își amintește V. G. Paleolog: “Să știi de la mine (și s-a bătut cu degetul în piept, după gestul bine știut din cartierul Madona Dudu din Craiova) că arta nu e făcută a speria”, i-a strigat Brâncuși.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede instituirea anului 2026 ca 'Anul Constantin Brâncuși'. S-au înregistrat 275 voturi 'pentru' și un vot 'împotrivă'.
The Chamber of Deputies adopted on Wednesday a draft law establishing the year 2026 as "Constantin Brancusi Year".There were 275 votes in favour and one against.
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat, săptămâna aceasta, cu 275 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”, proiectul de lege prin care 2026 este declarat oficial Anul Constantin Brâncuşi. „Se instituie anul 2026 ca Anul Constantin Brâncuşi, pentru aniversarea a 150 de ani de la naşterea artistului Constantin Brâncuşi”, prevede respectivul act normativ. Parlamentul,
Președintele României, Nicușor Dan, a promulgat legea pentru instituirea anului 2026 ca Anul Constantin Brâncuși. Actul normativ ce a fost adoptat anterior de Senat și Camera Deputaților prevede că autoritățile pot organiza manifestări culturale dedicate celebrării operei marelui sculptor.