
Nicușor Dan nu este mulțumit de conducerea DNA și a Parchetului General
Președintele Nicușor Dan a declarat luni că nu este...
Președintele Nicușor Dan a declarat luni că nu este...
Președintele CSM, judecătoarea Elena Costache, a avertizat, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unui interviu, că, la nivel interinstituțiunal, s-a generat un blocaj generat de refuzul președintelui României, Nicușor Dan, de a semna decretele de pensionare ale judecătorilor și procurorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis luni o scrisoare deschisă către Președintele României, Nicușor Dan, în care atrage atenția asupra unui blocaj „fără precedent” în semnarea a 50 de decrete privind pensionarea și numirea unor judecători.
Forul reprezentativ al magistraţilor face publice date potrivit cărora „în anul 2025, până la acest moment, vârsta medie de pensionare la judecători se menţine la 52 de ani, comparativ cu perioada de maximă stabilitate legislativă când, la nivelul anilor 2010 – 2011, vârsta medie de pensionare era de peste 58 de ani la judecători”; în cazul procurorilor vârsta medie de pensionare fiind de 55 de ani. CSM susţine că factori precum instabilitatea legislativă şi „repunerea în discuţie în mod recurent a vârstei de pensionare” au „determinat din ce în ce mai mulţi judecători şi procurori să ia decizia de a se pensiona”, anunţând că zeci de magistraţi cer să se pensioneze, având în vedere schimbările privind vârsta de pensionare în cazul acestei categorii profesionale.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, în legătură cu pensiile speciale ale magistraţilor, că a fost o greşeală uriaşă a politicului momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul, stimulând ieșirea oamenilor din sistem. Dan a precizat că există o prevedere tranzitorie în Legea magistraţilor, conform căreia cei care îndeplinesc acum cerinţele de pensionare se pot pensiona mai târziu, în aceleaşi condiţii. Acuzat că a creat un blocaj în procedurile de numire sau pensionare a magistraţilor, președintele a subliniat că „oprobiul public” la adresa magistraţilor face rău democraţiei din România. „CSM ar trebui să se gândească la mine ca la un partener”, recomandă Nicușor Dan.
Un studiu amplu publicat recent în revista Neurology a scos la iveală o legătură îngrijorătoare între consumul crescut de alimente ultraprocesate — precum cerealele de mic dejun, biscuiții sau mezelurile — și apariția timpurie a unor semne ale bolii Parkinson. Cercetarea nu stabilește o cauzalitate directă, dar sugerează că un stil alimentar bogat în astfel
Cancerul hepatic rămâne una dintre cele mai agresive forme de cancer și, totodată, una dintre cele mai letale boli oncologice la nivel global. Printre cele mai frecvente cauze ale mortalității
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) transmite, joi, în contextul discuțiilor privind vârsta de pensionare a magistraților, că „în anul 2025, până la acest moment, vârsta medie de pensionare la judecători se menţine la 52 de ani, comparativ cu perioada de maximă stabilitate legislativă când, la nivelul anilor 2010 – 2011, vârsta medie de pensionare era de peste 58 de ani la judecători”. În cazul procurorilor, vârsta medie de pensionare este de 55 de ani. CSM susţine că factori precum instabilitatea legislativă şi „repunerea în discuţie în mod recurent a vârstei de pensionare” au „determinat din ce în ce mai mulţi judecători şi procurori să ia decizia de a se pensiona”, anunţând că 60 de magistraţi cer să se pensioneze, conform unui comunicat de presă.
Premierul Ilie Bolojan (PNL) a vorbit vineri, într-o conferință dedicată noului pachet de măsuri fiscale, despre pensiile magistraților. Reforma în domeniu reprezintă jalon în PNRR, deci e condiție să primim parte din fondurile europene.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită oficial Guvernului și Parlamentului consultarea prealabilă în legătură cu orice măsură legislativă ce ar putea afecta statutul judecătorilor și procurorilor, în contextul măsurilor anunțate pentru reducerea deficitului bugetar.